Ordning o trivsel

 


Ordnings- och trivselregler 


Ordnings- och trivselreglerna är ett komplement,  och i vissa fall ett förtydligande,  till bostadsrättsföreningens stadgar för att vi ska få en så trevlig och bra bostadsmiljö som möjligt.


Som medlem i föreningen delar du det gemensamma ansvaret för ordning och reda, både i och utanför din lägenhet, du tar hänsyn till dina grannar och du har både rättigheter och skyldigheter enligt föreningens stadgar. Observera att du är skyldig att följa dessa regler enligt föreningens stadgar, se paragraf 45 i stadgarna.


Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman och styrelsen fattar.  I den löpande förvaltningen ingår också ordnings- och trivselfrågor vilket innebär att det är styrelsen som följer upp att reglerna efterlevs.


Reglerna gäller för dig som bostadsrättsinnehavare, dina familjemedlemmar, gäster, inneboende, hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten, hyresgäster som hyr i andra hand samt för föreningens egna hyresgäster.


ALLMÄN AKTSAMHET


Tänk på att det är allas ansvar att delta i skötseln av föreningens egendom för att undvika kostsamma reparationer. Om akut skada inträffar, kontakta i första hand styrelsen enligt anslag i trapphuset, eller telefon 112 för brandkår och/eller polis.


Föreningen har avtal med Jakobsen Properties, avseende fastighetsskötsel.  Notera att avtalet endast avser skötsel av den gemensamma delen av fastigheten, inte inne i folks lägenheter.  Ser ni att någon lampa gått sönder, någon säkring i huset gått, brandvarnare tjuter eller dylikt kontakta styrelsen eller Jakobsen Properties 073-5543006. 


ANDRAHANDSUTHYRNING


Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens samtycke.  Ansökan om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet, tidsperiod och information om hyresgästen. Tillstånd till uthyrning ska gälla högst ett år, med möjlighet till förlängning efter särskild prövning av styrelsen.  Längre tid än ett år kan beviljas om särskilda skäl föreligger.  Skäl för andrahandsuthyrning är huvudsakligen militärtjänstgöring,  studier,  arbete eller idrottande på annan ort.  Max två andrahands-uthyrningar per år godkänns.


Vid ev. längre tids uthyrning ska hyresgästen avstå från besittningsskydd.  Besittningsskyddet för hyresgäst i andrahand avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden, som har en särskild blankett för detta.

Andrahandshyresgäster ska följa föreningens ordningsregler och stadgar och delta i föreningens gemensamma göromål som t.ex. städdagar och dylikt.


SÄKERHET


Se till att portarna stängs ordentligt, kontakta styrelsen vid problem.

Släpp inte in obehöriga i fastigheten.

Se till att dörrarna till vind och tvättstuga går igen ordentligt.

Var försiktig med eld både i din lägenhet och i och runt fastigheten.

Enligt bostadsrättslagen ska lägenheterna vara utrustad med fungerande brandvarnare. Det är ditt ansvar att regelbundet kontrollera att denna fungerar.

Meddela gärna grannar eller styrelsen om du är borta från din lägenhet under en längre period, ifall styrelsen skulle behöva tillgång till din lägenhet, t.ex. för inspektion av något slag, vid vattenskada eller liknande.


HISSEN


Låt hissen stanna helt innan ni öppnar grind eller dörr. Annars finns risken för att hissen ställer sig i så kallat felsäkert läge och inte fungerar under ett par timmar.  I värsta fall måste reparatör tillkallas till onödiga kostnader.  Se också till att stänga både grind och dörr ordentligt så att hissen inte blir ståendes av det skälet.  Tänk på att det finns de i huset som är direkt beroende av hissen. För allas trevnad så stäng dörr och grind varsamt så att det inte låter i hela trapphuset. Om hissen inte går kontakta styrelsen omedelbart.


BALKONG OCH FÖNSTER


Balkonger ska inte användas för permanent förvaring.

Skaka inte mattor, sängkläder osv från balkongerna.

Det är förbjudet att grilla på balkongerna.


Undvik att röka från fönster eller på balkongen. Om man ändå gör det så kasta inte ned fimpar eller snus på gården eller gatan och visa hänsyn till era grannar. Tänk på att det finns de som inte tål eller uppskattar rök. Det är bättre att gå ut på gatan eller gården om man vill röka. Släng snus/fimpar i avsedda kärl för det.

Placera blomlådor innanför balkongräcket för att förhindra ras eller läckage.

Paraboler och andra antennarrangemang får inte monteras på balkongräcke, fasad, golv, väggar eller tak.


Ha balkongdörrar/fönster ordentligt stängda vid kraftig nederbörd och/ eller snösmältning för att undvika att vatten tränger in.


Vintertid är det mycket viktigt att kontrollera att istappar inte hänger från balkongen och att balkongen skottas någorlunda fri från snö. Se till att ingen riskerar att få snö på sig och att inget hamnar på balkongen under.


För inglasning av balkong krävs bygglov och tillstånd av föreningen.

För markiser behövs inget bygglov (enligt stadsbyggnadskontoret). Den enda tillåtna färgen på markisväven är mörkgrön, färgnummer 5 Sandatex.  För att det ska bli enhetligt gäller denna gröna markisväv både mot Idrottsgatan och mot gården. För balkongerna på plan 5 gäller montering på fasaden med markisen i en kassett.


TRAPPHUS & ENTRÉ


Det är inte tillåtet att röka i vare sig entré, trapphus eller övriga gemensamma delar av föreningens hus.


Förvara inget i trapphus och entré av brand- och utrymningsskäl, detta inkluderar även gången mot vädringsbalkong. Om behov föreligger,  under en kortare period p. g. a. renovering eller dylikt, kontakta styrelsen.


Ställ inga sopor eller annat utanför din dörr, i trapphuset eller i entrén.


Barnvagnar och rullatorer får inte placeras i trapphuset eller i entrén.

Det är inte tillåtet att ha torkmatta eller skor utanför lägenhetsdörren.


Informationslappar får sättas upp i hissen och på dörren mot "slussen" under en kortare period. Övrig information ska sättas upp på anslagstavlan vid utgången till gården.


VÄDRINGSBALKONGER I TRAPPHUSET


Observera att det inte är tillåtet att ställa ut någonting på vädringsbalkongerna.  Sedan vi satt upp skyddsnät på balkongerna har det blivit mycket bättre med duvproblematiken. Självfallet får man vistas på balkongerna och man får ta med sig möbler att sitta på men man måste ta med sig dem när man går där ifrån. Balkongdörrarna ska hållas stängda.


TVÄTTSTUGAN


Bokningsschema och särskilda ordningsregler finns anslagna i tvättstugan, och på hemsidan under fliken "Tvättstugan".  Respektera dem och städa efter dig när du är klar.  Rörelsedeckare installerades under 2022, vilket innebär att ljuset släcks och tänds vid rörelse i tvättstugan.


CYKLAR


Cyklar ska ställas på avsedda platser på bägge sidor om gårdsentrén.


GÅRDEN


Gården får användas för mindre privata arrangemang. Informera dina grannar innan.

Var aktsam om gården, lämna inte fimpar, snus eller skräp efter dig.

Marschaller ska placeras så att de inte blir sotfläckar eller skadar fasaden.

Ta själv bort utbrunna marschallburkar samt eventuella stearin- och sotfläckar.

Rengör grillen och plocka undan skräp efter att du grillat; detta gäller både den fasta grillen och vår egen klotgrill.



SOPHANTERING


Se mer under särskild flik på hemsidan. Var noga med att slänga ”rätt” saker i våra sopkärl enligt bilder/instruktioner på skåpdörrarna. I kärlet för matrester är det förbjudet att slänga plastpåsar. Likaså är det inte tillåtet att ställa påsar eller säckar bredvid sopskåpet.

Vid mer ”avancerad” sopsortering rekommenderas sopkärlen på Virebergsvägen,  Råsundavägen vid Näckrosen eller de vid parkeringen bredvid Circle K mitt emot Skytteholms Idrottsplats vid Solna Centrum. Har man grovsopor (möbler, elektronik, färg, kemikalier mm) så rekommenderas att man åker till Kvarnkullens återvinningscentral i Sundbyberg.

Det är heller inte tillåtet att dumpa möbler o d i/på föreningens gemensamma utrymmen.


VIND


Förvara dina tillhörigheter i förråd som tillhör din lägenhet. Förrådet ska vara märkt med lägenhetsnummer.


Inget får placeras i gångarna utanför förråden.  Brandrisk.

Notera att föreningens försäkring inte gäller vid en eventuell brand, om något har förvarats utanför förråden.


LÄGENHETSDÖRRAR


Det är inte tillåtet att sätta upp lappar och etiketter på lägenhetsdörrar.

Eventuellt firmanamn och inneboendes namn ska sättas på brevinkastet.


HUSDJUR

Innehavare av husdjur är skyldig att övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten.

Du ansvarar för att ditt husdjur inte skäller eller ylar så att grannarna störs.


Husdjur bör inte vistas i tvättstugan, av hänsyn till medlemmar med allergiproblem.


OHYRA


Om ohyra upptäcks i lägenheten eller i fastigheten i övrigt så meddela omedelbart styrelsen.


STÖRNINGAR


För allas trivsel är det viktigt att du inte stör dina grannar.

Skyldigheten gäller i lägenheten, i gemensamma utrymmen som trapphus, vind, tvättstuga och på gården.


Undvik störande ljud och hög volym, visa hänsyn!

För inte oväsen i trapphuset, detta gäller även besökare till lägenheten.

Reglerna gälleralla tider men är extra viktigt från kl. 22.00 till kl. 07.00 under vardagar och från kl. 22.00 till 10.00 på lördagar o söndagar samt helger.


Tvätt- och diskmaskiner bör inte heller köras under dessa tider.

Informera dina grannar och/eller sätt upp en lapp på dörren mot "slussen" om du ska ha fest! Det bör göras 2 – 3 dagar i förväg.



LÄGENHETSUNDERHÅLL


I föreningens stadgar framgår ditt och föreningens underhållsansvar.

Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen.

Vattenskador kostar mycket pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.


Från 2020 har föreningen tecknat gemensam  bostadsrättstillägg för alla medlemmar. 


FÖRÄNDRINGAR I LÄGENHETEN


Väsentliga förändringar i lägenheten kräver styrelsens tillstånd. Här avses bl. a. ingrepp i bärande konstruktion,  gasledning och radiatorer, ventilation och  ndringar av vatten- eller avloppsledningar, eller sådant som kan komma att vålla påtaglig skada för föreningen.  Men också ändring av planlösning och rumsfunktion. Det samma gäller ingrepp på fiberomvandlaren,  fibernätet och teveledningen (Comhemkabeln).



Ibland kan det också behövas bygglov eller bygganmälan hos kommunen för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontrollera detta noggrant och informera styrelsen om det beviljats eller inte innan du påbörjar en renovering eller förändring då styrelsens beslut är villkorat med utfallet av ansökan.


OM DU TÄNKER FLYTTA


Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse.

Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum.

Tillsammans med ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.


BREDBAND


Föreningen har tecknat kollektivt avtal med Stockholms Stadsnät avseende 1000/1000 Mbit/s. Bredbandet ingår i månadsavgiften till föreningen.  Har ni problem med ert internet/bredband ringer ni i första hand till supporten på Stockholms Stadsnät, 08-501 220 10. Mer information finner ni på deras hemsida respektive den folder som följde med fiberomvandlaren/tjänstesepareraren/routern. Tänk på att ni inte får göra något ingrepp på fibernätet respektive fiberomvandlaren utan att meddela styrelsen.



PORTSYSTEM OCH NYCKELBRICKOR


Varje lägenhet har fått tre nyckelbrickor. Behöver någon fler vänder ni er till styrelsen. Skulle någon bricka försvinna/förloras måste ni anmäla det till styrelsen direkt så att den kan avföras ur systemet. När ni flyttar är det viktigt att ni återlämnar era brickor till styrelsen. Information hur systemet fungerar mer i detalj finns i foldern/lappen som ni fått i samband med utdelningen av brickorna. Denna information kommer också att läggas upp på föreningens hemsida.


VATTENLÅS OCH AVLOPPSSTAMMAR


Var och en är skyldig att rensa och hålla sina vattenlås och golvbrunnar i acceptabelt skick. Detta för att undvika onödigt stopp och översvämning.


När det gäller avloppsstammarna, främst i köket, bör ni undvika att spola ned stora fettmängder då dessa över tid tenderar att slammas igen och orsaka proppar och stopp.

Torka därför först bort fettet från disken med papper eller dylikt innan ni diskar. Då blir det avsevärt mindre fettrester i avloppssystemet och risken för översvämningar minskar.


Cirka vart 5 – 7 år görs stamspolning. Däremellan bör vi klara från några incidenter om alla följer denna rekommendation. Tänk på att det är de som bor längst ned som oftast drabbas. Dessutom sparar föreningen pengar på att slippa ”onödiga” utryckningar för avloppsstopp.


STÄDDAG


Föreningen har en årlig städdag som brukar ligga i maj månad. Då städar vi föreningens gemensamma ytor såväl inomhus som utomhus på gården och på föreningens mark på framsidan. Var och en förväntas delta efter förmåga.


FÖRENINGENS PARKERINGSPLATESER

Föreningen disponerar nio parkeringsplatser som samtliga är belägna på gården.  Dessa fördelas enligt gällande kölista.  Om någon som hyr p-plats flyttar medföljer alltså inte p-platsen till den nya köparen utan tillfaller den som står högst upp på kölistan.  Är du intresserad av en p-plats så anmäl intresse till styrelsen så sätts du upp på kölistan.  Max 1 p-plats per hushåll om inget annat överenskommits med styrelsen.